de (H)onderwijzer gaf op dinsdag 12 november een lezing over angst en onzekerheid bij honden. De opkomst was enorm en het werd een interessante avond. Deze lezing werd georganiseerd door Dierenkliniek 't Leijdal. Onderwerp van de lezing was 'vuurwerkangst bij honden', maar verder werd ook in het algemeen aandacht besteed aan het herkennen van en omgaan met angstgedrag en onzekerheid bij de hond.
Elk jaar, rond eind oktober / begin november, begint het bij de meeste mensen weer te kriebelen. Hier en daar worden door groepjes jongeren al wat rotjes aangestoken en klinken er knallen. Voor veel mensen de trigger om in actie te komen: o ja, hij was vorig jaar zo bang van vuurwerk, daar moet ik iets aan doen! Ze rennen naar de dierenwinkel om alvast een 'pilletje' te halen waar hij 'rustiger van wordt' en geven zich op voor de vuurwerkcursus bij de hondenschool. Dierenkliniek 't Leijdal wil met deze lezing haar klanten goed informeren over de mogelijkheden die je als baas hebt om je hond op de juiste manier van zijn angst af te helpen en/of te ondersteunen.
Laat ik de 'last minute' mensen direct maar even ontnuchteren: als het eenmaal november is, is het echt al te laat om nog met een degelijke training te beginnen, waardoor je hond het vuurwerk rustig kan beleven. Pas erg op met vuurwerktrainingen, want voor je het weet is je hond alleen nog maar banger geworden. Daarmee wil ik niet zeggen dat vuurwerktrainingen per definitie niet deugen, maar het is in een groepstraining nu eenmaal niet mogelijk om voor elke individuele hond het niveau te vinden, waaronder hij nog geen angst vertoont. Bovendien wordt, vaak in het kader van de beperkte tijd, het geluidsniveau in te korte tijd opgevoerd, waardoor een dergelijke training lang niet voor iedere hond positief uitpakt. Wil je je hond op verantwoorde wijze een positieve associatie met vuurwerk aanleren, start hier dan gewoon begin van het jaar mee. En doe dit onder begeleiding van een professional.
Angst en onzekerheid bij honden
Inzicht in het leerproces bij de hond
In de lezing van 12 november werd ruim aandacht besteed aan oorzaken voor angst en onzeker gedrag bij honden, waarbij dieper werd ingegaan op de manier waarop mensen (veelal onbewust) angstgedrag bij de hond stimuleren en zelfs aanleren. Het leerproces van een hond is uitgelegd en geoefend, zodat hondeneigenaren begrijpen hoe een hond gedrag aanleert en ontwikkelt. Door dit inzicht zijn zij in staat het gedrag van hun eigen hond beter te begrijpen, waardoor zij angstgedrag in de praktijk niet langer onbewust versterken / aanmoedigen.
Drie stappen
Tijdens de lezing staan drie stappen centraal, die je helpen bij het omgaan met angst en onzekerheid bij je hond:
1. bouwen aan zelfvertrouwen van de hond (binnenshuis)
2. bouwen aan zelfvertrouwen doe je door samen te werken (gehoorzaamheid / training)
3. herken de signalen van angst / onzekerheid (betekenis en interpretatie ervan door de baas)
Diapresentatie gratis te downloaden
Bent u bij de lezing geweest en wilt u de gebruikte dia's nog eens rustig bekijken? download de powerpointpresentatie van de lezing. Uiteraard ook te downloaden voor een ieder die meer wil weten over het leersproces bij de hond en het omgaan met angst en onzekerheid!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten