Zoeken in deze blog

maandag 16 mei 2011

Grommen bij de voerbak? Niet nodig!

Vroeger werd nogal eens gezegd dat je de voerbak of een bot bij een hond weg moest kunnen pakken. Vaak ging dat goed, maar lang niet altijd....  Als wilde honden een prooi hebben gevangen, wordt die verdeeld over de honden. Dat verdelen gaat gepaard met veel gebrom en machtsvertoon. De hoogste in rang pakt als eerste zijn deel, dan komt nummer 2, enz. Maar als het voer eenmaal verdeeld is, wordt het voer niet meer van elkaar afgepakt. Zelfs de laagste in rang verdedigt zijn voer tegen de hoogste in rang. Dat is heel normaal gedrag. Voer zorgt ervoor dat je kunt overleven. Voer is een eerste levensbehoefte. Als een hond zijn voer tegenover mensen verdedigt, is dat dus vanuit het oogpunt van de hond ‘normaal’ gedrag. Wij mensen denken daar echter anders over.

Geen reden om zijn bak te verdedigen

Wat we de hond kunnen leren is dat er geen reden is om zijn voer te verdedigen. Hij hoeft niet bang te zijn dat u zijn voer komt afpakken. De hond moet niet onrustig worden als u de keuken binnenkomt of langs hem heen loopt. De fokker kan hierbij al een goede basis leggen, door de pups te leren dat ze een eigen voerbak hebben en dat zij die gewoon leeg kunnen eten, zonder dat andere pups het voor hun neus wegkapen (zie foto). Nog te vaak zie je bij fokkers dat ze een grote schaal voer neerzetten en dat de grootste, dikste en sterkste pups hun buikje als eerste rond eten. Met name de kleinere pups kunnen hierdoor later hun voerbak gaan verdedigen.

De voerbaktraining

U wilt uw hond dus leren dat er geen reden is om zijn voerbak te verdedigen. U kunt dit bereiken door het volgende te doen: zet de (lege!) voerbak van de hond in een standaard of op de grond. Ga er zelf op een krukje bij zitten, met het voer in een bakje op schoot. Pak nu een klein handje brokjes uit het bakje, steek rustig de hand met brokken in de voerbak en laat de brokken rustig in de voerbak vallen. Trek uw hand rustig uit de bak en laat de hond de brokken opeten. Zijn de brokken op, dan herhaalt u alles nog eens, todat de hond zijn eten op heeft. Dit kunt u eens per week of twee weken doen. Gaat het allemaal goed, dan kunt u dat maandelijks herhalen. Ga dus geen voerbakken wegpakken, dat is hondje pesten. Dat geldt ook voor het afpakken van speeltjes en botjes. Het is wel belangrijk dat u uw hond leert dat hij dingen, die hij in zijn bek heeft, op commando loslaat (hij kan tenslotte ook wel eens iets gevaarlijks van de straat oprapen en dan is het belangrijk dat uw hond dit op uw commando loslaat), maar dat zijn zaken die u tijdens een goede gehoorzaamheidscursus op een verantwoorde manier leert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten