Zoeken in deze blog

dinsdag 14 juni 2011

Gratis aanvragen: handige socialisatie checklist voor de pup!


Heb of krijg je een puppy? Dan heb je je waarschijnlijk al goed verdiept in het belang van een goede socialisatie. De eerste vier maanden zijn voor de pup van cruciaal belang. We noemen deze periode de primaire socialisatieperiode. Socialiseren betekent: 'de pup net zolang blootstellen aan angstopwekkende prikkels, totdat hij hiervoor geen angst meer vertoont en het als iets 'normaals' gaat beschouwen'. Ofwel: alles wat de pup in die periode meemaakt, waar hij op een positieve manier kennis mee maakt, zal hij zich de rest van zijn leven herinneren en als ‘normaal’ ervaren. Het is dus aan jou om hem regelmatig en actief kennis te laten maken met alles wat hij zijn verdere leven kan tegenkomen: van mensen tot kippen en konijnen. Van winkelwagentjes tot rollators. Van stofzuiger tot grasmaaier.Van auto tot vuilniswagen en ga zo maar door.

Valkuil bij het socialiseren
Socialiseren betekent weliswaar dat je de hond indrukken laat opdoen, maar overdrijf het niet. Ga niet 's morgens met de pup naar een druk schoolplein, 's middags naar de kinderboerderij en 's avonds naar de braderie. Doseer de indrukken goed en geef de pup tijd om te herstellen van alles wat hij ziet en beleeft. Juist tijdens het slapen, verwerkt de pup de indrukken en kan hij weer nieuwe aan. Geef hem dus steeds voldoende rust om alles te verwerken.

Is de pup angstig voor een bepaald voorwerp?
Dan zul je de sessie moeten herhalen. Net zolang, totdat hij merkt dat hij helemaal geen reden heeft om bang te zijn. Gedraag je zelf ook heel natuurlijk. Troost hem niet, til hem niet op, maar reageer zelf heel neutraal op het voorwerp. De pup ziet dat je jenormaal gedraagt en zal dan ook maar aannemen dat het een normaal voorwerp is.

Hoe lang ga je ermee door?
Eigenlijk net zolang, totdat de pup geen angst (meer) vertoont voor de prikkel, waaraan je hem hebt blootgesteld. In de regel is het goed om hem de belangrijkste indrukken zo'n vijf keer te laten opdoen, gedurende de eerste vier maanden van zijn leven. Onderstaand tref je een handige socialisatie checklist aan. Klik de afbeelding aan, print hem uit, hang hem op een zichtbare plaats en vul in wat je wanneer hebt gedaan aan socialisatie. Zo kun je gemakkelijk structuur aanbrengen in het socialiseren en kun je het rustig opbouwen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten