Zoeken in deze blog

maandag 2 mei 2011

Afleren bestaat niet

We willen allemaal graag een open, stabiele huishond, die zich in gezelschap sociaal gedraagt. Belangrijk is dat u zich realiseert dat u uw hond niets kunt afleren. U kunt hem alleen gedrag aanleren. Als uw hond gedrag vertoont dat voor u ongewenst is, dan leert u hem ander gedrag aan, waarmee hij het ongewenst gedrag niet kan vertonen (Dit heet 'onverenigbaar gedrag'. Springt uw hond bijvoorbeeld op tegen mensen? Dan kunt u hem bijvoorbeeld leren om, bij binnenkomst van mensen, te gaan zitten. Opspringen en zitten gaat immers niet samen). Of waardoor ongewenst gedrag uiteindelijk wordt 'vervangen' door het nieuw aangeleerde gedrag (Dit heet 'herconditioneren': je 'plakt' nieuw gedrag over oud gedrag heen). 

Aanleren begint bij de pup

Met de opvoeding van uw pup kunt u niet vroeg genoeg beginnen. Uw pup is de wereld volop aan het ontdekken en staat open voor elke ervaring die zich aandient. Ga dus direct met uw hondje aan de slag. Maak binnen het gezin duidelijke afspraken over wat uw hond wel en niet mag. Maak het leerproces leuk en bouw die fantastische band op die een mens met een hond kan hebben. Ga naar een goede hondenschool, waar u uw pup op een positieve manier de belangrijkste basiscommando’s aanleert, waarmee uw pup een sociale, evenwichtige huishond wordt. Wacht niet met de puppycursus tot uw hond de cocktailenting heeft gehad, maar ga gewoon lekker trainen. Zorgt u er alleen voor dat u uw pup niet in aanraking laat komen met ontlasting van andere honden. Laat uw pup ook niet voor of na de training met andere pups spelen. Bij sommige hondenscholen wordt dit helaas nog gedaan. Dit lijkt op het eerste gezicht allemaal wel heel sociaal en gezellig, maar in de praktijk is dit spelen alleen leuk voor de zelfverzekerde pups. Houd de honden liever aangelijnd en ga op een leuke manier met ze aan het werk. Zo leert uw pup dat hij in de nabijheid van andere honden aandacht voor u heeft. Daar zult u in het dagelijks leven veel profijt van hebben.

Een veel gemaakte fout van hondeneigenaren is dat zij denken dat zij met een tweede, derde of tiende hond niet meer naar puppycursus hoeven, omdat ze eerdere honden ook al met succes hebben opgevoed. De praktijk leert echter dat een pup, wanneer men niet naar een puppycursus gaat, veel minder consequent wordt opgevoed en dat de basis veel minder goed is bevestigd dan wanneer zij elke week een ‘stok achter de deur’ hebben om een bepaald commando thuis te oefenen. Daarnaast is een trainingsveld een uitgelezen plaats om uw pup te leren dat hij ook tussen andere honden, aandacht voor u moet hebben en met u samen moet werken. Het is opvallend dat veel hondeneigenaren die ik help met het ombuigen van probleemgedrag bij hun hond, aangeven niet naar puppycursus zijn geweest en zelf de hond hebben opgevoed. Mijn advies: ga dus altijd met uw pup naar puppycursus. U versnelt de socialisatie en legt meteen een goede basis voor gehoorzaamheid!

Wanneer u kiest voor een volwassen hond

Als u een pupje opvoedt, dan heeft u zelf in grote mate grip op de dingen die uw hond leert en meemaakt. Heeft u echter een volwassen hond in uw gezin opgenomen, dan heeft deze hond al een ‘verleden’. Soms kan de vorige eigenaar u informatie geven over de achtergrond van de hond, maar soms kan men u bij een dierenasiel niets vertellen over de hond, omdat hij ergens is gevonden. U begint dan als het ware met een achterstand en u moet nog maar ontdekken hoe uw hond zich in allerlei situaties gedraagt. Houd er rekening mee dat de eerste drie maanden dat uw hond bij u in huis is, voor hem een gevoelige, onzekere periode is. Hij moet zich nog een plaatsje verwerven in uw gezin. Een veel gemaakte fout hierbij is dat nieuwe eigenaren de hond eerst een paar maanden zelf laten wennen aan hun nieuwe omgeving en dan pas gaan trainen met de hond. Maak liever gebruik van de eerste drie maanden om hem direct duidelijke huisregels mee te geven en met hem op een leuke manier te trainen. De hond staat dan helemaal voor u open en zal graag voor en met u werken. U leert hem dus geleidelijk zich aan te passen aan uw situatie en uw commando’s. Leer een volwassen hond, die bij u in huis komt, ook direct goed om alleen thuis te zijn. De ervaring leert dat honden, die herplaatst zijn, zich bovengemiddeld snel hechten aan hun nieuwe eigenaren en vaker verlatingsangst te vertonen dan honden die als pup goed hebben geleerd alleen thuis te zijn.

Conclusie: Net als bij een mens, kan een hond niet leren iets 'niet' te doen. Je moet hem altijd vertellen wat hij 'wel' moet doen (Bijvoorbeeld: je leert een hond het commando 'volg' en niet 'niet trekken'. Je leert een hond het commando 'stil' en niet 'niet blaffen'). Bij ongewenst gedrag is het dus van belang te bedenken wat je je hond kunt aanleren, waardoor je het ongewenste gedrag kunt gaan opheffen.

2 opmerkingen:

  1. ik heb nu begrepen dat je ongewenst blaffen niet kunt afleren maar "stil" wel kan aan leren...nu is mijn vraag hoe ik dat met behulp van fisher discs kan bereiken....als mijn shih tzu ongewenst blaft dan rinkelen met de discs en als zij ophoudt "stil"zeggen? ik hoor het graag zodat ik met het trainen kan beginnen omdat je het in 1 x goed moet doen...
    alvast bedankt voor je reactie
    Bep

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Bep, het aanleren van het commando 'stil' doe je als volgt: je neemt een apart kleedje/kussen, speciaal voor het aanleren van dit commando. Je legt dit neer, geeft de hond het commando 'af en blijf' op dit kussen en terwijl hij op het kussen ligt (hij mag dan op geen enkele manier piepen of blaffen) zeg je het commando 'stil'. In het begin doe je dit kort en geef je hem daarna het commando 'vrij'. Neem ook het kleedje meteen weg en laat dit niet in huis liggen, anders verliest het zijn waarde. Telkens als je de oefening doet, leg je het kleedje neer, geef je het commando 'stil' en probeer je dit steeds te verlengen. Als hij de koppeling heeft gemaakt tussen het commando 'stil' en het kleedje, kun je het in de praktijk gaan brengen. Lok zelf eerst eens blafgedrag uit (laat iemand bijvoorbeeld op de deur kloppen van buitenaf)en geef hem het commando 'stil'. Gaat hij na het horen van dit commando naar het kleedje en gaat hij daar liggen zonder te blaffen? Uitstekend! Hij heeft het begrepen! Ik zou vooralsnog geen fisher discs gaan gebruiken, tenzij je de fisher discs heel goed hebt ingetraind zoals het hoort en ze de impact hebben die ze horen te hebben. Maar de meeste mensen denken dat het rammelen met de discs ervoor zorgt dat de hond onder de indruk is, en dat is compleet niet hoe de fisher discs werken. Oefen eerst maar eens met het kleedje. Dit kun je dan bijvoorbeeld ook in de auto leggen, zodat je hond stil is in de auto... Succes!

    BeantwoordenVerwijderen