Zoeken in deze blog

maandag 6 juni 2011

Targettraining voor de hond


Met behulp van 'targettraining' kun je je hond veel leuke, nieuwe dingen leren. Het woord 'target' zegt het eigenlijk al: je leert je hond met zijn neus een specifiek 'doel' aan te raken. Dit doel kan de palm van je hand zijn, maar ook een 'targetstick'. Deze zijn verkrijgbaar in de betere dierenspeciaalzaak, maar je kunt ook zelf een targetstick maken. Doordat de hond extreem focust op dat ene punt en dit doel enthousiast zal volgen, kun je hem op een speelse manier 'sturen' in de richting van het doel. Deze vaardigheid kun je gebruiken om hem een nieuwe beweging aan te leren, maar ook om zijn aandacht af te leiden van voor hem spannende situaties.

Targettraining gebruiken bij het aanleren van nieuwe vaardigheden

Je kunt je hond met behulp van een targetstick allerlei nieuwe dingen aanleren, zoals bijvoorbeeld behendigheidsoefeningen (over een hindernis springen, slalommen tussen paaltjes, ergens doorheen kruipen of springen, etc.). Ook als je met je hond doggydance wilt gaan doen, is de targetstick een fantastisch hulpmiddel om je hond duidelijk te maken wat je bedoelt. Zo kun je hem leren tussen je benen door te slalommen, rondjes te draaien, achteruit te lopen, over je armen of benen te springen en ga zo maar door.

Targettraining gebruiken bij ongewenst gedrag

Je kunt targettraining ook inzetten bij ongewenst gedrag. Doordat je de hond met targettraining op een leuke manier leert om op commando zijn focus te verleggen naar een specifiek punt (target), verleg je zijn aandacht en kun je hem belonen voor goed gedrag. Uiteindelijk zal hij kiezen voor het 'nieuwe' gedrag en zal zijn oude gedrag langzaam uitdoven. Enkele voorbeelden van ongewenst gedrag, waarbij je de target kunt inzetten: overmatig blaffen bij de deurbel, uitvalgedrag naar andere honden
en angstig/gespannen gedrag buiten.

Klik hier om mijn complete artikel te lezen over hoe je te werk gaat bij targettraining.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten