Zoeken in deze blog

zondag 29 mei 2011

Hond tart zwaartekracht bij drinken

De techniek die honden gebruiken om water te drinken uit een bakje is onverwacht complex. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Honden drinken wilder en onbeheersder dan katten, maar de techniek die ze hanteren om de vloeistof op te slurpen, is ongeveer vergelijkbaar.

Als honden water drinken, krijgen ze het meeste binnen doordat ze hun tong in de vloeistof duwen en weer omhoog trekken. Op die manier onstaat er een kolom van water die omhoog komt. Vlak voordat de zwaartekracht de substantie terug trekt, sluiten honden hun bek om een slok te nemen. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje!



Analyse
Uit een analyse van videobeelden blijkt dat honden hun tong inderdaad als een soort lepel gebruiken tijdens het drinken. Maar het meeste water krijgen de viervoeters binnen door de stijgende kolom van water die ontstaat door een eerdere duwende beweging die ze met hun tong maken.
Daarmee is volgens hoofdonderzoeker Alfred Crompton bewezen dat de drinktechniek van honden qua complexiteit niet onderdoet voor die van katten.
“Honden drinken alleen wat enthousiaster”, verklaart hij. “Ze vinden het niet erg om de vloeistof een beetje te verspreiden en er een rommeltje van te maken.”

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten