Zoeken in deze blog

vrijdag 24 juni 2011

Therapeutisch speelgoed voor je hond

Naast lichaamsbeweging, heeft iedere hond ook geestelijke stimulans nodig. Een hond die mentaal geprikkeld wordt, is een blije hond. Een vorm van geestelijke stimulans is bijvoorbeeld het doen van trainingsoefeningen. De hond moet nadenken over de uitvoering van een oefening en jij stimuleert hem door hem te belonen voor goede prestaties. Behalve dat het voor de hond leuk is om te doen, kost het hem ook bergen energie. Een andere vorm van geestelijke stimulans is spel. Door middel van spel werk je op een leuke manier samen met je hond. Hoe moeilijker je het spelletje maakt, des te meer je zijn hersenen aan het werk zet!

De Kong / Sumo
De Kong (links) kennen we bijna allemaal al wel, maar niet iedereen weet precies wat je ermee moet/kunt doen. De 'Sumo'(rechts)is het nieuwe alternatief voor de Kong, met dezelfde functie. De Kong is gemaakt van stevig, duurzaam rubber, dat zelfs de meest destructieve hond niet kapot krijgt (een uitzondering daargelaten). De zwarte Kong is speciaal bestemd voor 'slopers', de rode uitvoering is de standaard uitvoering, die geschikt is voor alle andere honden. De Kong is bedoeld om te vullen met lekkere, kleverige dingen, die hij met zijn tong en tanden eruit moet zien te peuzelen. Hoe plakkeriger de inhoud, des te langer hij ermee bezig is om hem leeg te maken. Gemiddeld moet de hond een half uur tot drie kwartier bezig kunnen zijn met een op de juiste manier gevulde Kong. Daarom is dit speelgoed bij uitstek geschikt om te gebruiken bij benchtraining of als je bijvoorbeeld wilt dat de hond rustig gaat liggen terwijl je visite hebt. Op het internet zijn duizenden recepten voor de Kong in omloop. Op deze website zie er een paar.

De Treatball
Dit is een bal met een holle ruimte van binnen, waar je brokken in kan doen. In mijn praktijk voor gedragstherapie gebruik ik de Treatball bijvoorbeeld voor honden die erg schrokken of juist voor honden die slecht eten. Door de verstelbare opening, kun je het de hond gemakkelijk of juist wat moeilijker maken. Zo maak je zijn maaltijd tot een spelletje en je dwingt hem brokje voor brokje te eten. Voor de gevorderde hond bestaat er ook de 'Buster Cube', die -zoals de naam al doet vermoeden- vierkant is. De hond moet hier meer voor doen om deze op een andere kant te duwen dan bij de bal. Let op dat je dit spelletje niet ineens te moeilijk maakt, want als er steeds maar niets lekkers uitkomt, dan zal de hond zijn interesse verliezen. Omdat deze bal niet van 'sloopvast' materiaal gemaakt is, is het belangrijk dat je de bal, nadat de hond de brokken eruit heeft gehaald, direct weer weghaalt. Eigenlijk is dat voor al het speelgoed dat hier wordt besproken beter, zodat het steeds als je het speeltje pakt, weer een groot feest is voor de hond!

Bezigheidsspeeltjes van Nina Ottesson
Deze, van oorsprong houten spelletjes, zijn inmiddels ook in allerlei kunststof uitvoeringen verkrijgbaar. De hond leert dat hij een brokje vindt als hij een houten pionnetje opschuift of optilt. Zie ook onderstaand filmpje.


De betere dierenspeciaalzaak
Bovengenoemde therapeutische speeltjes zijn verkrijgbaar in de betere dierenspeciaalzaak. Aan hun assortiment kun je aflezen hoeveel een dierenwinkel weet over hondengedrag. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het uitgebreide assortiment van deze dierenwinkel (Dobey Breda, winkelcentrum de Burcht).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten